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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Tacuarembó. |
Fecha : |
30/09/2016 |
Actualizado : |
30/09/2016 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Agropecuarias |
Autor : |
CARRACELAS, G.; GUILPART, N.; GRASSINI, P.; CASSMAN, K. |
Afiliación : |
JULIO GONZALO CARRACELAS GARRIDO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; NICOLAS GUILPART, AgroParisTech, Francia.; PATRICIO GRASSINI, University of Nebraska-Lincoln, USA.; KENNETH CASSMAN, University of Nebraska-Lincoln, USA. |
Título : |
¿Es posible continuar aumentando el rendimiento de arroz en Uruguay?: Determinación del potencial y brecha de rendimiento en arroz. |
Fecha de publicación : |
2016 |
Fuente / Imprenta : |
Revista INIA, 2016, 46:23-27 |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
El rendimiento promedio actual de arroz en Uruguay representa el 57 % del rendimiento potencial, por lo que aún sería posible continuar aumentando el rendimiento
hasta alcanzar el 80% del Rp, lo que equivale a 11 t/ha mejorando así la viabilidad y sustentabilidad del cultivo en Uruguay. A su vez, se producirían unas 500.000 toneladas más de arroz en el área existente, mejorando los saldos exportables del país. |
Palabras claves : |
RENDIMIENTO DE ARROZ. |
Thesagro : |
ARROZ; URUGUAY. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/6130/1/Rev46p25-29.pdf
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Marc : |
LEADER 00975naa a2200193 a 4500 001 1055742 005 2016-09-30 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCARRACELAS, G. 245 $a¿Es posible continuar aumentando el rendimiento de arroz en Uruguay?$bDeterminación del potencial y brecha de rendimiento en arroz. 260 $c2016 520 $aEl rendimiento promedio actual de arroz en Uruguay representa el 57 % del rendimiento potencial, por lo que aún sería posible continuar aumentando el rendimiento hasta alcanzar el 80% del Rp, lo que equivale a 11 t/ha mejorando así la viabilidad y sustentabilidad del cultivo en Uruguay. A su vez, se producirían unas 500.000 toneladas más de arroz en el área existente, mejorando los saldos exportables del país. 650 $aARROZ 650 $aURUGUAY 653 $aRENDIMIENTO DE ARROZ 700 1 $aGUILPART, N. 700 1 $aGRASSINI, P. 700 1 $aCASSMAN, K. 773 $tRevista INIA, 2016, 46:23-27
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Registro original : |
INIA Tacuarembó (TBO) |
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Cutter
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Registro
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Volumen
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Estado
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| Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Las Brujas. Por información adicional contacte bibliolb@inia.org.uy. |
Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
08/07/2021 |
Actualizado : |
08/07/2021 |
Tipo de producción científica : |
Capítulo en Libro Técnico-Científico |
Autor : |
CARRAU, F.; BOIDO, E.; GAGGERO, C.; MEDINA, K.; FARIÑA, L.; DISEGNA, E.; DELLACASSA, I. |
Afiliación : |
F. CARRAU, Sección Enología, Facultad de Química, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay.; E. BOIDO, Sección Enología, Facultad de Química, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay.; C. GAGGERO, Departamento de Biología Molecular Instituto de Investigaciones Biológicas Clemente Estable, Montevideo, Uruguay.; K. MEDINA, Sección Enología, Facultad de Química, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay.; L. FARIÑA, Sección Enología, Facultad de Química, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay.; EDGARDO JOSE DISEGNA LIGUORI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; I. DELLACASSA, Sección Enología, Facultad de Química, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay; Cátedra de Farmacognosia y Productos Naturales, Facultad de Química, Universidad de la República ,Montevideo, Uruguay. |
Título : |
Vitis vinifera Tannat, chemical characterization and functional properties. Ten years of research. |
Fecha de publicación : |
2011 |
Fuente / Imprenta : |
In: Multidisciplinary Approaches on Food Science and Nutrition for the XXI Century. Research Signpost/ Transworld Res. Network. Rosana Filip (editor), Kerala, India, 2011. pp.53-71. ISBN: 978-81-7895-504-9 |
ISBN : |
978-81-7895-504-9 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Correspondence/Reprint request: Dr. E. Dellacassa, Cátedra de Farmacognosia y Productos Naturales, Facultad de Química, Universidad de la República, Gral. Flores 2124, 11800-Montevideo, Uruguay. E-mail: edellac@fq.edu.uy |
Contenido : |
ABSTRACT - Although the ancient Vitis vinifera Tannat variety is virtually unknown in the international wine market, the strategy to promote it as the Uruguayan emblematic grape variety is starting to become successful in the red wines market. This paper presents a summary of the latest research and developments performed in
Uruguay with Tannat since the late 1970s, its origin and production statistics. As an expression of the state-of-the-art viticultural technology developed in Uruguay for this variety during the last ten years, the chemical characterization of the polyphenolic and aroma profiles, typical for this variety, is also presented. The high
polyphenolic content of this V. vinifera variety, when compared to other red grapes, confer its wines a high free radicals scavenging activity. Furthermore, from the
winemaking point of view, some New World wine-producing countries have planted this grape to blend it with their own varieties, with the purpose of adding more
structure and aging potential to their premium red wines. |
Palabras claves : |
WINE MARKET. |
Thesagro : |
TANNAT; VINOS; VITICULTURA; VITIS VINIFERA. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
Marc : |
LEADER 02165naa a2200277 a 4500 001 1062286 005 2021-07-08 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 020 $a978-81-7895-504-9 100 1 $aCARRAU, F. 245 $aVitis vinifera Tannat, chemical characterization and functional properties. Ten years of research.$h[electronic resource] 260 $c2011 500 $aCorrespondence/Reprint request: Dr. E. Dellacassa, Cátedra de Farmacognosia y Productos Naturales, Facultad de Química, Universidad de la República, Gral. Flores 2124, 11800-Montevideo, Uruguay. E-mail: edellac@fq.edu.uy 520 $aABSTRACT - Although the ancient Vitis vinifera Tannat variety is virtually unknown in the international wine market, the strategy to promote it as the Uruguayan emblematic grape variety is starting to become successful in the red wines market. This paper presents a summary of the latest research and developments performed in Uruguay with Tannat since the late 1970s, its origin and production statistics. As an expression of the state-of-the-art viticultural technology developed in Uruguay for this variety during the last ten years, the chemical characterization of the polyphenolic and aroma profiles, typical for this variety, is also presented. The high polyphenolic content of this V. vinifera variety, when compared to other red grapes, confer its wines a high free radicals scavenging activity. Furthermore, from the winemaking point of view, some New World wine-producing countries have planted this grape to blend it with their own varieties, with the purpose of adding more structure and aging potential to their premium red wines. 650 $aTANNAT 650 $aVINOS 650 $aVITICULTURA 650 $aVITIS VINIFERA 653 $aWINE MARKET 700 1 $aBOIDO, E. 700 1 $aGAGGERO, C. 700 1 $aMEDINA, K. 700 1 $aFARIÑA, L. 700 1 $aDISEGNA, E. 700 1 $aDELLACASSA, I. 773 $tIn: Multidisciplinary Approaches on Food Science and Nutrition for the XXI Century. Research Signpost/ Transworld Res. Network. Rosana Filip (editor), Kerala, India, 2011. pp.53-71. ISBN: 978-81-7895-504-9
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